čtvrtek 27. února 2014

Čokoládový koláč

Koláč jsem zkoušela poprvé, ale perfektně se mi povedl. Těsto je tenké,ale přesto upečené a nerozpadá se. Určitě by nebylo špatné udělat ho i v podobě minikoláčků třeba na nějakou oslavu. Jako ozdobu můžeme použít čokoládové hoblinky, které uděláme tak, že: Rozpustíme si 150g čokolády ve vodní lázni. Paletovým nožem si čokoládu rozetřu v tenké vrstvě na hladkou plochu (NE NA DŘEVO!!!).Necháme vychladnout a ostrým nožem naškrábeme hoblinky...






INGREDIENCE
500g kvalitní čokolády
300 ml smetany
8 kusu jahod
100g mletých mandlí 

Na těsto:
250g hladké mouky
125g másla
1 lžíce moučkového cukru 

  1. Na těsto dáme do mísy máslo a moučkový cukr, který mírně propracujeme, dokud nebude připomínat drobenku. Potom přilijeme 3-4 lžíce studené vody a propracujeme v těsto, které vytvarujeme do koule a dáme na hodinu do lednice.
  2. Na mírném ohni rozpustíme čokoládu a smícháme ji se smetanou
  3. Troubu si předehřejeme na 180°C . Těsto vyválíme a dáme do předem vymazané formy. Zakryjeme ho pečicím papírem a zasypeme suchými fazolemi nebo rýží (Těsto dáme péct do trouby bez náplně, ale aby se nám  nenadzvedlo a zůstalo hezky tenké musíme ho zatížit). Pečeme v troubě asi 12 minut. Potom odstraníme papír i se zátěži a pečeme dalších 8 minut. 
  4. Do předpečeného korpusu vlijeme čokoládu a necháme na kuchynské lince chladit cca 40 minut, pote přidáme jahody a necháme chladit v lednici asi 2 hodiny. 
  5. Nakonec posypeme jahodami.





Žádné komentáře:

Okomentovat