čtvrtek 30. října 2014

Jablečný závin

Jablečný štrůdl je dezert, který zná od své babičky snad každý. Společně s žemlovkou tvoří nerozlučitelnou dvojku, kterou připraví každá maminka nebo babička, když máte doma na podzim neuvěřitelné množství jablek u kterých nevíte co s nimi. Není na něm prakticky vůbec co zkazit a proto ho zvládne i dítě na nižším stupni základní školy a když máte kupované těsto je vše hotovo, bez pečení, asi za 15 minut.
U nás doma nikdo nemá moc v oblibě rozinky, proto je do závinu nikdy nedáváme, ale nahrazuji to velkou hrstí vlašských ořechů nebo mandlí.






INGREDIENCE:
12 lžic polohrubé mouky
10 lžic mléka                                                  
2 lžíce oleje
1/2 prášku do pečiva

  • nebo jedno chlazené listové těsto 
8 jablek
1 vanilkový cukr
skořice
něco na víc: ořechy, rozinky, med, kokos... 

  1. mouku, mléko, 2 lžíce oleje a prášek do pečiva vsypeme do mísy. Promícháme a vypracujeme v hladké těsto, které necháme 20 minut odležet v lednici. 
  2. Mezitím si očistíme jablka a nastrouháme je. 
  3. Těsto rozválíme posypeme jablky, vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami nebo ořechy, které jsme se třeba rozhodli použít. 
  4. Těsto zabalíme do závinu potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 20-30 minut na 180 stupních. 
Závin můžeme podávat teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny. 









Žádné komentáře:

Okomentovat